miercuri, 31 martie 2010

Proiectarea pieselor din tabla in Solid Edge

Solid Edge permite proiectarea pieselor din tablă, asigurând cerinţele constructiv tehnologice, cu ajutorul modulului Sheet Metal. Procesul de modelare Sheet Metal începe cu o entitate de bază, care poate fi plană (Tab), de la care se construiesc alte entităţi de modelare de tip secţiuni plane, îndoiri simple (Flange) sau complexe (Contour Flange), borduri, deformări plastice de tip ambutisări (Dimple) sau nervuri de rigidizare (Bead). Piesele din tablă îndoită pot fi desfăşurate, pentru determinarea semifabricatului plan. Desfăşurata este necesară pentru stabilirea fazelor de fabricaţie.

Un lucru foarte important, în realizarea pieselor din tablă, este stabilirea grosimi materialului şi raza de îndoire. De aceea, înainte de a începe proiectarea piesei vom merge în meniul Tools - Material Table unde vom modifica la tab-ul Gage datele necesare.




2 comentarii:

Motoi Marin spunea...

Cum pot crea matrita superioara si cea inferioara pentru realizarea unei piese din tabla ambutisata avand modelul piesei.

Unknown spunea...

SolidEdge V20 nu are un modul de automatizare pentru stante si matrite (Die Wizard/Tools), in schimb are pentru matrite de turnare (mold).
Partea cea mai dificila ar fi modelarea poansonului pe forma piesei. Poti copia suprafata piesei de ambutisat si sa faci poansonul prin extrudarea ei in directia opusa. Programul ce are inclus un wizard pentru stantare si matritare (inclusiv progresiv) este NX.